torsdag 23 april 2009

Den svenska räven rev en redan riven...katt!



En mössa blev det ju såklart. Än är det inte tillräckligt varmt att gå utan mössa när man är liten. Vändbar om man så vill, men varför skulle man vilja?
Tyvärr blev den lite för stor men i höst kan han nog ha den!

onsdag 22 april 2009

en räv bakom örat.


Den här illustrationen skall snart infinna sig bakom ett öra, mer om det snart!

tisdag 21 april 2009




Haveri Havera


Ett projekt går inte alltid i land, så var fallet med en blommig omlottklänning vars tyg tidigare verkat som duk. Då dukens uppbyggnad var av den glest vävda sorten kunde denne först icke anpassa sig till dess nya befattning utan töjde sig vid halsringningen då kantbandet syddes på.
Kantbandet blev således alldeles för långt och stod ut från bröstet.
Projektet havererar och blir stillastående i X antal dagar.

En haverikommission tillsattes och löste problemet med dess viktigaste verktyg; tålamod & sprätt!
Projektet räddas från likvidation och rors i land!

Syntes: Vid nästa projekt med liknande material, mät ut kantbandets längd FÖRST!


På bilden syns alltså ett vansinningt snyggt tyg som fått beiga kantband och silvrig knapp.
Även Korvens favoritpynt fick medverka; ett vitt krucifix i plast.

onsdag 15 april 2009

Byxor IGEN!



Ja, det behövdes en liten present till en liten "M".
Tanken var att jag skulle använda ett lite tunnare denimtyg med stretch men det räckte inte så jag rotade igenom sambons jeansgömmor- snacka om att karln har ett överflöd! Vet inte hur många jeans det fanns i garderobens överskåp som sparas tills när han "gått ner lite i vikt"...Yeah right! Bara deprimerande att ha massa jeans som man inte kommer i eller "sitter fel just nu"!
Ska smyga upp på natten och klippa hål i samtliga par som passerat bäst före datumet, dvs ALLA!!

Moahahahahaha

Den lilla fickan som jag vändsydde fick ett litet "M" och sen blev det den röda mudden som fick sätta livet till, en schysst modell som tydligen enligt modern satt jättebra också.
Bilden blev väldigt ljus på vissa ställen, det som ser slitet ut är inte alls i så där stark kontrast till resten av byxan.
Lite tjatigt att visa upp den här modellen hela tiden, jag har lätt för att snöa in mig på en modell och göra den till döds...Men den e ju så enkel och går så snabbt att sy! Det var iaf i en större storlek än de andra paren jag sytt, det ni!

tisdag 14 april 2009

Utmanad!

Jag har fått äran att föra vidare en tips-o-trix-fackla från Mustafa!
Det innebär att jag ska dela med mig av ett syrelaterat tips eller två. Initiativet är startat av Retro Elephant.
I den länken hittar du också all info om utmaningen.

I min LILLA syhörna som är inträngt i ett hörn i sovrummet, ryms en 8-trådig babylock som är en kombinerad overlock och coverstitch, men coverstitchen gör hoppstygn så den använder jag i princip aldrig, dock har jag nyligen läst att de synålar som hör till maskinen är något längre än de vanliga så problemet kan kanske avhjälpas med anskaffning av dessa...nästan för bra för att vara sant så jag är skeptisk...sen har jag en gammal pfaff coh en Janome MC 200E som är en broderingsmaskin.

1. Mitt första tips är sjukt bra, istället för traditionellt mönsterpapper använder jag plastduk. Den kan man tex hitta bland vaxdukarna, den har samma ändamål som dom alltså, men passar utmärkt att använda till mönster. Det är lätt att nåla och klippa i det för den är bara +1mm tjock, mönsterpassningen blir lättare eftersom plasten är helt genomskinlig och det håller längre än papper.
Se till att rita av mönstren med en lite tjockare spritpenna så att konturen fortfarande syns efter att du klippt ut mönsterdelen. På så vis ser man lättare mönstret när man sen ska klippa ut mönsterdelen i tyg.

2. Bra tygsax och en sprätt är ett måste!

3. Syr man barnkläder är en ärmbräda väldigt bra att ha när man ska stryka. Jag fyndade en på Röda Korset härom veckan för 15 kr, har ingen aning om vad de kostar annars.

4. Ett skissblock måste man ha! Skissa ner ALLA ideèr, skriv ner mått och arbetsgång när du gör något nytt, annars glömmer man! En anslagstavla är också schysst, där kan man man sätta upp sin inspiration i form av tyger och tex tidningsurklipp.

5. Med en vanlig symaskin kommer man långt! Ett par muddbyxor går alldeles utmärkt att sy ihop med vanlig raksöm längs sidorna och sicksacksöm vid muddarna!

6. Samla på knappar! Knappar kan förhöja vilket plagg som helst! Jag letar knappar på loppisar och seconhandställen. Där kan man också fynda tex dragkedjor. Köp i alla möjliga färger, när du sen behöver knappar eller dragkedja till ett plagg så väljer du bara ut den som det blir bäst färgkombo med! Lite farligt äre också att ha för mkt att välja på, jag kan spendera alldeles för lång tid med att välja ut tre olika knappar till en tröja tex...

7. Om du har namnlappar; stryk fast vlisofix på baksidan av dessa så att du kan stryka fast lapparna på önskat ställe och SEN sy fast. Då blir det inte snett!

8. Vlisofix (och ibland även vlilseline för stadga) är ett måste för applikationer! Vlisofixet har liksom "lim" på båda sidor så man stryker fast applikationen där man vill ha den INNAN man syr fast den, ja precis som i tips nr.7 alltså!

Det var ett gäng tips från mig! Nu ska facklan vidare till;
od andylky,
KATTCHING,
Rumba de Kransen
och Strömming!

Är ni på?



lördag 11 april 2009

Kjolväder!


Våren är här! Det firar jag med att slänga ihop en liten kjol till Korven!
Jag är ju helt färsk på barnklädessömnad och jag hatar att följa mönster, barnmönstrena är visserligen mycket enkla men dom passar ju aldrig! Jämt får man ändra och dona.
Den här kjolen är helt freestylad och jag vet inte om jag är så nöjd med passformen, vill att den ska vara mer veckig men då får man ju skippa mudden...
Eftersom muddlinningen töjde sig så pass mycket efter overlocksömmen att den blev alldeles för stor på Korven så fick det bli ett litet silversnöre och öljetter och lite resår. Sen satte jag silverpaljetter på varannan klöver i nederkanten.
Hoppas Korven blir ÄNNU mer förtjust i den än hon blev första gången hon fick prova den. Då vägrade hon ta av sig den! Bra betyg till Mamma!
Ska försöka få till en livebild, inte lätt med en som bara vill kolla på korten i kameran så fort hon får syn på den.
Den känns lite folklore/bayersk tycker jag. Vad tycker ni??

fredag 10 april 2009

Haru en skruv lös?


Mr.Smith ser glad ut.
Dum-glad kanske?
Det tyckte nog Korven.
Hon är 1 1/2 och har alltså begåvats med ett handlingskraftigt, kritiskt tänkande gentemot sin omgivning! You go girl!

Eller så var det inte mer komplicerat eller genomtänkt än att hon hittade en skruv som behövde ett hål...

torsdag 9 april 2009

Äh! Dra mä ett par brallor!



...eller 9 rättare sagt! Pustar ut nån förbaskad typ av influensa jag haft i en vecka då fingrarna pillat med snorpapper istället för tyger och symaskiner, med undantag av en rysligt ful Makka Pakka docka som jag slängde ihop för hand en kväll när jag fick abstinens...inget att visa upp på bloggen direkt. Eller va sjutton, jag lägger upp odjuret. Nåt litet fniss kan det ju va värt!

Nåja, innan sjukan klippte jag ut massa byxor och sydde ihop och igår och idag har dessa fått mudd och en liten Daling-logga i bak på mudden. Samtliga är i stl 80-86 så nästa omgång blir i en annan storlek.




Ja här har vi alltså Makka Pakka i egen hög person! Visst e han ståtlig!?
Ångrar lite att jag inte tog kort under arbetets gång till att göra en tutorial till denna skönhet för att dels kunna visa upp mina skills, hur jag kunde lyckas så bra, och dels för att andra ska få chansen att skapa detta charmtroll!

fredag 3 april 2009

Påsbralla-Pösbralla-Ballongbralla

Det bidde ett par med ficka i bak ändå. Samma mönster som äppelblomsbyxorna.
Resultatet blev till belåtenhet och jag tror dom är riktigt sköna med sina muddar och lösa passform!